«Αιμορραγούν» οι παροχές υγείας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

by taygetos

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

«Τα ανησυχητικά μηνύματα είναι συνεχή και αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο χρόνο με τον χρόνο. Οι αρμόδιοι, όμως, συνεχίζουν να κωφεύουν. Ο λόγος για το επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας, ειδικότερα στη Μεσσηνία, αλλά και γενικότερα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Οι πολίτες υποφέρουν με την κατάσταση που υπάρχει, ενώ οι διαμαρτυρίες έρχονται η μία μετά την άλλη.

Μόλις στο φύλλο του περασμένου Σαββατοκύριακου γράφαμε ότι “στο «μη παρέκει» έχει φτάσει η κατάσταση με τις μετακινήσεις γιατρών από το Νοσοκομείο Καλαμάτας, σύμφωνα με καταγγελία του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών του ΕΣΥ Μεσσηνίας.

Όπως καταγγέλλουν αυτή τη φορά, παθολόγοι από το Νοσοκομείο Καλαμάτας μετακινούνται στο Νοσοκομείο Σπάρτης για να καλυφθούν κενά, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στις κλινικές της Καλαμάτας και να χτυπούν καμπανάκι κινδύνου. Μάλιστα, τονίζουν ότι ο μόνος δρόμος που τους μένει είναι η παραίτηση, «προκειμένου να διαφυλάξουν την αξιοπρέπειά τους»”.

Σε «κρίσεις ειλικρίνειας», ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, πολλές φορές έχει σχολιάσει ότι «δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ένα πανεπιστημιακού επιπέδου νοσοκομείο αναφοράς, με συνέπεια πολλοί άνθρωποι να υποχρεώνονται να μεταβαίνουν στην Πάτρα ή την Αθήνα για θέματα υγείας».

Χαρακτηριστικά σε μία από τις επισκέψεις του στο Νοσοκομείο Καλαμάτας είχε αναφέρει: «Το επίπεδο παροχής υγείας στην Πελοπόννησο είναι μέτριο και αυτό επιβαρύνει κυρίως τους οικονομικά ασθενέστερους, που αναγκάζονται να πουλήσουν το αρνί, προκειμένου να μεταβούν στην Αθήνα για να τους παρασχεθούν οι αναγκαίες ιατρικές υπηρεσίες».

Όλα τα παραπάνω έρχεται με… βροντερό τρόπο να… υιοθετήσει και η  νέα έκθεση με τίτλο «Βασικά δεδομένα για τις συνθήκες διαβίωσης το 2023» (Key figures on European living conditions 2023) της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (Eurostat).

Μεταξύ άλλων, υποστηρίζει: «Το 2022 το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 16 ετών και άνω στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ανεκπλήρωτες ανάγκες για ιατρική εξέταση, επειδή είτε ήταν πολύ ακριβή, είτε πολύ μακριά από τον τόπο τους και θα έπρεπε να ταξιδέψουν, είτε λόγω της μεγάλης λίστα αναμονής, ήταν 2,2 %.

Αναλυτικά, τα μερίδια ήταν 1,1% επειδή οι εξετάσεις ήταν πολύ ακριβές, 0,1% επειδή θα έπρεπε να ταξιδέψουν και 0,9 % λόγω των λιστών αναμονής.

Σε περιφερειακό επίπεδο, τα πέντε υψηλότερα συνολικά ποσοστά ανεκπλήρωτων αναγκών για ιατρική εξέταση καταγράφηκαν στην Ελλάδα

Το 2022 τα μερίδια κυμαίνονταν από 10,3% έως 14% στις Περιφέρειες: Ιόνιων Νήσων, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βόρειου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου. Αυτές οι 5, από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, έχουν συνολικά 1.242.732 μόνιμους κατοίκους, δηλαδή το 11,6% του πληθυσμού στη χώρα», αναφέρεται στο tharrosnews.gr

You may also like

Πλοήγηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?