«Βόμβες» και αποκαλύψεις «φωτιά» από Νίκα (VIDEO)

by taygetos

Δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές – «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει εκχωρηθεί στο σύστημα Σαμαρά»

«Λάβρος» εμφανίστηκε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας (17/7) από την Τρίπολη, για να μιλήσει για όλους και για όλα, όπως είχε προαναγγείλει μετά την ανακοίνωση της ΝΔ για στήριξη του Δ. Πτωχού στις προσεχείς εκλογές. Ο ίδιος εξαπέλυσε μύδρους αναφορικά με παρασκηνιακές διεργασίες που οδήγησαν στη διαμόρφωση του σημερινού σκηνικού, προχωρώντας σε σοβαρές αποκαλύψεις και καταγγελίες. Μία πρόγευση του τόνου της συνέντευξης για τις εξελίξεις και το σκηνικό που  διαμορφώνεται στην Περιφέρεια, εξάλλου, ο Π. Νίκας είχε δώσει σε δηλώσεις του την περασμένη Παρασκευή (14/7), όπου είχε προιδεάσει πως οι αναφορές του θα προκαλέσουν αίσθηση και θα συζητηθούν επί μακρόν.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο Π. Νίκας έκανε μια σύντομη αναδρομή στη μέχρι σήμερα θητεία του στην Αυτοδιοίκηση: «Έχω μια μακρά αυτοδιοικητική πορεία και, εκ του αποτελέσματος των εκλογών, γόνιμη. Έχω υπηρετήσει για αρκετά χρόνια τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ως αναπληρωτής του νομάρχη κυρίως, 13 χρόνια δήμαρχος Καλαμάτας σε εποχές μνημονίων, κρίσιμες εποχές για μία πόλη που πήρε μια αναπτυξιακή πορεία που δεν μπορεί κανείς να τη σταματήσει. Και το 2019 εκλέχθηκα περιφερειάρχης Πελοποννήσου, όπου στον δεύτερο γύρο έλαβα το 55% των ψήφων της Νέας Δημοκρατίας -ανήκω στον συγκεκριμένο χώρο- και το 45% ήταν από άλλους κομματικούς σχηματισμούς. Το άλλο ποσοστό της ΝΔ το έλαβε ο κυρίως αντίπαλός μου. Το τονίζω το ποσοστό, διότι στην τετράχρονη σχεδόν διαδρομή μου εδώ στην Περιφέρεια, το τίμησα αυτό το ποσοστό. Και το 55% και το 45% των άλλων οι οποίοι βοήθησαν στο να είμαι εδώ…»

Το βίντεο είναι από Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5

«Υπήρξε συγκεκριμένη πρόταση για τη συνέχεια της πορείας»
Σύμφωνα με τον Π. Νίκα, «ένα χρόνο περίπου πριν από τώρα, επισκέφτηκα τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και ζήτησα πρώτον, την αλλαγή του επικεφαλής για τις εκλογές του 2023 και δεύτερον, την επιλογή (του επικεφαλής) από την παράταξη, διότι εδώ υπάρχουν επιστήμονες καταξιωμένοι, κάποιοι με γνώση του διεθνούς περιβάλλοντος, οι οποίοι ίδρωσαν τη φανέλα μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Υπήρξε συγκεκριμένη πρόταση για τη συνέχεια της πορείας.

Δεν κοινολόγησα τη συγκεκριμένη πρόταση, γιατί έπρεπε να υπάρξει μια παράταξη πλειοψηφίας, η οποία είχε και έργο σημαντικό να κάνει και σκληρή αντιπαλότητα μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο όπου δεν είχαμε την πλειοψηφία».

Το βίντεο είναι από Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5

«Υπέστην βασανισμό χωρίς προηγούμενο και μία εχθρική στάση»
Η εξομολόγηση του Π. Νίκα συνεχίστηκε, με τον ίδιο να εξηγεί: «Γιατί έκανα αυτή την κίνηση; Πέρα από το γεγονός ότι για όλους και για όλα υπάρχει τέλος εποχής, από την αρχή που ήρθα εδώ υπέστην μία φοβερή πίεση από το σύστημα Σαμαρά και την ομάδα του. Από την αρχή μου ζήτησαν ποιοι θα μπουν αντιπεριφερειάρχες και ποιοι δεν θα μπουν, σε μία συνάντηση που εγώ πήγα με πολύ καλή πρόθεση στην Κηφισιά, και ακολούθησαν ζητήματα μείζονος σημασίας όπως είναι το φυσικό αέριο και η στάση μου, η οποία ήταν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, ζητήματα άλλα με το Παναρκαδικό να είναι κέντρο αναφοράς, όπου υπέστην βασανισμό χωρίς προηγούμενο και μία εχθρική στάση σε πολλά ζητήματα από αυτούς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τα οποία επηρεάζουν.

Είπα “φεύγω, ησυχάστε”, για να μπορέσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Δεν μπορούσα να το πω δημόσια, γιατί υπήρχε μια παράταξη και έπρεπε ένα έργο να γίνει. Θα διαλύονταν τα πάντα. Με μια σκληρή αντιπολίτευση από την άλλη πλευρά, που να ρωτά σε κάθε συνεδρίαση “κατεβαίνεις ή δεν κατεβαίνεις;” Λοιπόν, και επειδή είπα “φεύγω, ησυχάστε”, τι έγινε; Το αντίθετο συνέβη», παρατήρησε ο Π. Νίκας για να προσθέσει:

«Μάθαινα εξώδικα, ποτέ επίσημα, ότι επελέγη για περιφερειάρχης ο κ. Βλάσης, -βουλευτής Αρκαδίας καταξιωμένος σε δύο εκλογές-. Έβλεπα εξελισσόμενο έναν μηχανισμό φθοράς, μια προσπάθεια διάλυσης της παράταξης, άκουγα ότι συγκροτείται συνδυασμός, διάβαζα σε αθηναϊκές εφημερίδες διάφορα… Μου φαίνονταν παράξενα, ένας βουλευτής καταξιωμένος, στην Αθήνα, με ακαδημαϊκή καριέρα, με νίκη και αποδοχή του αρκαδικού λαού. Ώσπου ξαφνικά κάποιος τράβηξε το καλώδιο από την πρίζα. Κάποιος τον παρουσίασε ως λαγό.. μεταφορικά. Και λες γιατί, τι έγινε, γιατί αυτός ο διασυρμός, τι συνέβη ακριβώς;

Μέσα σε αυτή την όλη κατάσταση, συναισθανόμενος ότι δεν είμαι μόνος μου… Ξέρετε τη μεγάλη πίεση δεν τη δέχτηκα από τον Τατούλη, ούτε από την αντιπολίτευση, αλλά από αλλού. Στις 21/5, το μεσημέρι των εκλογών, ανακοίνωσα υποψηφιότητα. Τινάχτηκε το σύμπαν στον αέρα. Ήξερα ότι δεν είχε τύχη, αλλά έβλεπα το τι ερωτηματικά υπήρχαν σε σοβαρά θεσμικά ζητήματα. Ότι υπάρχει μια ομάδα έμπειρων στελεχών, η οποία ξαφνικά θα μπει στο περιθώριο ή περίπου», υπογράμμισε ο Π. Νίκας.

«Βολές» κατά ριπάς σε Σαμαρά
Συνεχίζοντας, ο περιφερειάρχης ισχυρίστηκε: «Εν πάση περιπτώσει, το χρίσμα δόθηκε σε νέο υποψήφιο. Εγώ δεν έχω να πω κακά λόγια για κανέναν, ιδιαίτερα για πρόσωπα -θεσμικά μιλάω. Παρακοιμώμενος του κ. Σαμαρά,  δεν έχω καταλάβει τι ιδιότητα, τι ρόλο, τι αρμοδιότητα είχε στο Μαξίμου, χωρίς καμία αυτοδιοικητική εμπειρία -ούτε καν εκλεγμένος σύμβουλος κοινοτικός- να μπει επικεφαλής του  κ. Λαμπρόπουλου, του κ. Βερούτη, του κ. Τσουκαλά, του κ. Χρονά, του κ. Σκατζού. Δήμαρχοι έμπειροι, με σπουδές ισάξιες, οι οποίοι ίδρωσαν τη φανέλα και προσέφεραν καθημερινά. Το ξεπερνάω γιατί γίνονται όλα αυτά».

Στη συνέχεια ο Π. Νίκας απασφάλισε κατά του Αντ. Σαμαρά: «Η άποψή μου η προσωπική είναι ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει εκχωρηθεί στο σύστημα Σαμαρά. Υπάρχει υβριδική λειτουργία της “Πολιτικής Άνοιξης”. Προσέξτε, αν θέλεις να είσαι διοικητής νοσοκομείου, πρέπει να περάσεις από εκεί. Αν θέλεις να πας σε ΔΣ νοσοκομείου, πρέπει να έχεις την έγκριση. Αν θέλεις να πας σε άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, πρέπει να έχεις την έγκριση. Αν είσαι διευθυντής κρίσιμων μονάδων του δημόσιου τομέα, πρέπει οπωσδήποτε να σε εγκρίνουν. Αν θέλεις τα ρουσφέτια σου, υπάρχει ένας μηχανισμός για να μπορέσεις να τα προωθήσεις. Αν θέλεις να είσαι δήμαρχος, πρέπει κάθε μέρα να λες “ευχαριστώ τον αρχηγό”…

Εμένα δεν μου πέφτει λόγος, απλά κάνω μια διαπίστωση. Καταλαβαίνω ότι είναι αναγκαίες οι ισορροπίες για μείζονα ζητήματα -δεν ανακατεύομαι. Έχω συνείδηση ότι υπάρχουν πράγματα τα οποία δεν γνωρίζουμε και ότι είναι αναγκαίες οι ισορροπίες που εγώ δεν τις έχω τηρήσει στη ζωή μου και το ξέρετε -κοιτάω πάντοτε το ποιο είναι το σωστό. Σκέφτομαι όμως ότι φέτος, τριάντα χρόνια μετά το 1993, έχουμε 2023, πρέπει οι Έλληνες να θυμάται τι συνέβη το 1993 και το 1996.. Γιατί όταν ξεχνάμε, τα γεγονότα θα επαναλαμβάνονται. Και όσοι έχουν ψυχή και φωνή σε αυτό τον τόπο πρέπει, με τρόπο αξιοπρεπή και πολιτισμένο πάντα, να το υπενθυμίζουν. Γιατί αν δεν συνέβαινε αυτό που συνέβη το ’93, η πορεία της Ελλάδος και η μοίρα του τόπου μας θα ήταν εντελώς διαφορετική.

Γιατί λοιπόν γίνονται όλα αυτά; Γιατί ο περιφερειάρχης δεν ελέγχεται, δεν υπακούει, δεν είναι βέβαιη μία πορεία η οποία θα είναι κατά τις υποδείξεις…»

Απόσυρση κι ουδετερότητα: «Δεν θέλω με το ζόρι προσφορά»
Εξάλλου, ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο τι θα ακολουθήσει από αυτή τη στιγμή κι έπειτα. Το πρώτο που επισήμανε ήταν ότι οι περιφερειακοί σύμβουλοι «είναι ελεύθεροι να αποφασίσουν, να πάνε όπου θέλουν, σε όποιο σχήμα θέλουν». Υπογράμμισε δε ότι αυτοί θα έχουν και τη συνδρομή και υποστήριξή του, όπου κι αν πάνε.

Αφετέρου, δήλωσε πως δεν επιθυμεί να κατέλθει με έναν ανεξάρτητο συνδυασμό. «Δεν θέλω με το ζόρι προσφορά, δεν ανταποκρίνεται στο χαρακτήρα μου», είπε και σημείωσε πως δεν μπορεί να πράττει αυτά για τα οποία κατηγορεί άλλους.

«Έχω περίπου 6 μήνες θητεία εδώ. Τα καθήκοντά μου θα προσπαθήσω στον υπερθετικό βαθμό να εκπληρωθούν. Η ουδετερότητα της περιφέρειας στις εκλογές είναι απόλυτη και δεδομένη», δεσμεύτηκε ο Π. Νίκας, ενώ διεμήνυσε ότι «οποιοσδήποτε αποπειραθεί να χρησιμοποιήσει τα μέσα, τα οχήματα, τα τηλέφωνα και τον μηχανισμό της περιφέρειας για να επηρεάσει τις εκλογές, πρώτον θα πάψει να έχει οποιαδήποτε αρμοδιότητα του έχει εκχωρηθεί από εμένα και θα εφαρμοστούν αυτά που προβλέπονται από το νόμο. Ο καθένας να κάνει τη δουλειά του σε ένα πεδίο το οποίο δεν θα έχει πατερίτσες και στηρίγματα».

Επιπλέον, τόνισε: «Τα έργα θα τα κάνουμε. Στο τέλος θα βγάλω ένα φυλλάδιο για ό,τι σπουδαίο και μεγάλο έγινε στην περιφέρειά μας, με υπονόμευση, με συκοφαντίες, με άρνηση πολύ μεγαλύτερη από αυτή που βλέπατε στο ΠΣ, με ίντριγκα και διαβολή».

«Αυτός που πρέπει να πικραίνεται είναι αυτός που τον διώχνει ο λαός»
Αναφορικά με τα συναισθήματα που τον διακατέχουν, ο κ. Νίκας σχολίασε: «Δεν έχω στενοχώρια, ούτε πικρία που φεύγω. Είναι δική μου απόφαση. Αυτός που πρέπει να πικραίνεται είναι αυτός που τον διώχνει ο λαός. Είμαι υπερήφανος και είμαι τυχερός, διότι όποτε εκτέθηκα στον λαό έλαβα τη μεγάλη του αγάπη και την ψήφο του και τη στήριξή του, που δεν θεωρώ ότι το έχουν επιτύχει πολλοί.

Έχω πικρία και στεναχώρια για όλα αυτά τα οποία υπέστην, για το συγκεκριμένο σύστημα που εξακολουθεί να υπάρχει σε υβριδική μορφή. […]

Ούτε για τον Βλάση έχω πικρία -έχει πάρει πιστοποίηση ως βουλευτής δύο φορές. Με συγκλόνισε ο τρόπος με τον οποίο το καλώδιο τραβήχτηκε από την πρίζα, ειλικρινά».

«Δεν θέλω να με νεκρολογούν»
Καταλήγοντας, ο περιφερειάρχης αξίωσε από όλους: «Θέλω να με αφήσουν ήσυχο τους 6 αυτούς μήνες. Δεν θα ανακατευτώ πουθενά. Δεν θέλω να με νεκρολογούν…  Ξέρει ο κόσμος, δεν θέλω να τα λέει κανένα μέσο ενημέρωσης», υποστήριξε εμφανώς φορτισμένος.

Ο Π. Νίκας έκλεισε με τη φράση του εθνάρχη Κων/νου Καραμανλή: «Είναι μικρό το κακό αν χάσουμε κάποιες εκλογές, είναι μεγάλο το κακό όμως αν καταστρέψουμε τον αξιακό μας κώδικα…», αναφέρεται στο lakonikos.gr

You may also like

Πλοήγηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?