ΜΕΣΣΗΝΙΑ: Διανομείς – “Τεράστια αύξηση των ατυχημάτων στους κλάδους αυτούς”

by taygetos

Παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας στην Καλαμάτα διοργανώνουν την Πέμπτη 8 Ιούνη στις 10 το πρωί, τα Συνδικάτα Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα και Τουρισμού – Επισιτισμού του ν. Μεσσηνίας, για τα δικαιώματα των εργαζομένων διανομέων σε επισιτισμό και ταχυμεταφορές. 

Στην κοινή ανακοίνωσή τους, σημειώνουν ότι «το τελευταίο διάστημα είναι επαναλαμβανόμενα τα εργατικά ατυχήματα στον κλάδο των διανομέων, με πιο χαρακτηριστικό το ατύχημα τη 1 Ιούνη, που εργαζόμενος διανομέας είχε σοβαρό τροχαίο στην πόλη της Καλαμάτας.

Η κατάσταση στον κλάδο έχει φτάσει στο απροχώρητο, με πολλά “μικρά” και “μεγάλα” ατυχήματα να έχουν γίνει “συνήθεια”.

Η τεράστια αύξηση των ατυχημάτων στους κλάδους αυτούς σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αποτέλεσμα της «κακιάς στιγμής», ως «ανθρώπινου λάθους» ή έλλειψης παιδείας και «ατομικής ευθύνης» των εργαζομένων που πηγαίνουν σαν τους τρελούς και παραβιάζουν τον ΚΟΚ.

Δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά, αλλά πανελλαδικά και συστηματικά επαναλαμβανόμενα!». 

Τα συνδικάτα καταγγέλλουν ότι στον επισιτισμό και στις ταχυμεταφορές «η εντατικοποίηση χτυπάει κόκκινο με τους εργοδότες να μετράνε με το ρολόι τις παραγγελίες και τις παραδόσεις, χωρίς να παρέχουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, με ξεχαρβαλωμένα δίκυκλα κτλ. Η πλειοψηφία των εργαζομένων κάνει δυο και τρεις δουλειές για να τα βγάλει πέρα, χωρίς συμβάσεις, ανασφάλιστοι ή μισο-ασφαλισμένοι, με αρκετούς να χρησιμοποιούν τα δικά τους μηχανάκια βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη για συντήρηση – βενζίνες και σε περίπτωση ατυχήματος πληρώνουν τα σπασμένα.

Οι εργαζόμενοι κάτω από την ανάγκη της επιβίωσης και τον φόβο της απόλυσης αναγκάζονται να εργάζονται σε επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, συνθήκες που οι ίδιοι οι εργοδότες επιβάλλουν». 

Απαιτούν από την Επιθεώρηση Εργασίας να ενταθούν οι έλεγχοι:

  • Όλοι οι διανομείς να είναι ασφαλισμένοι ως τέτοιοι, με βάση την πανελλαδική υποχρεωτική σύμβαση και όχι με άσχετες συμβάσεις, άλλες ειδικότητες κτλ. Η σύμβαση από τον Ιούλη του 2022 είναι υποχρεωτική. Κανένας εργαζόμενος να μην είναι ανασφάλιστος και απροστάτευτος σε αυτή την εργασία. Να μπει τέλος στο χάλι της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας.
  • Μηχανάκια, εξοπλισμός, συντήρηση και έξοδα μετακίνησης να παρέχονται και να καλύπτονται από την επιχείρηση. Να είναι σύγχρονα και ασφαλή. Για όσους χρησιμοποιούν το δικό τους μηχανάκι ο εργοδότης να αποδίδει την υποχρεωτική προσαύξηση του 15% για την αποζημίωση χρήσης και συντήρησης του οχήματος.
  • Να εφαρμοστεί η διάταξη της σύμβασης που επιβάλει στον εργοδότη να παρέχει δωρεάν τον κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας των εργαζομένων διανομέων (κράνος, πανωφόρι κατάλληλο για την προστασία του αναβάτη, αδιάβροχη προστασία, γάντια και ανακλαστικό γιλέκο).
  • Να εφαρμοστούν όλες οι προσαυξήσεις που προβλέπονται από την σύμβαση για υπερωρίες, Κυριακές, νυχτερινά και δουλειά σε ημέρες αργίας». 

Καλούν τους εργαζόμενους στους κλάδους των ταχυμεταφορών σε εστίαση, courier κτλ να οργανώσουν όλοι μαζί τον αγώνα ώστε:

  • Οι διανομείς να μπουν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  • Πλήρη και σταθερή εργασία.
  • Σύγχρονη Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ώστε από την δουλειά μας να ζούμε με ασφάλεια και αξιοπρεπώς εμείς και οι οικογένειές μας», αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωσή τους από το συνδικάτο υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα και Τουρισμού – Επισιτισμού Ν. Μεσσηνίας.

You may also like

Πλοήγηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
Μετάβαση στο περιεχόμενο