Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στη συζήτηση του Πε.ΣΥ. 1-11-2023 «για την αντιπλημμυρική προστασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου».
Κατά την άποψη μας το ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας είναι τεράστιο και δεν μπορεί να εξαντληθεί σε μια συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο και μάλιστα σε μια Περιφέρεια η οποία έχει δοκιμαστεί πολλές φορές κατά το παρελθόν από πλημμυρικά φαινόμενα και ουσιαστικά παραμένει αθωράκιστη εξαιτίας της παντελούς έλλειψης απαραίτητων έργων και ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.
Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για τις συνεχόμενες τραγωδίες που ζει ο λαός μας. Για τις πλημμύρες, τις φωτιές, τα Τέμπη, τα εργοδοτικά εγκλήματα, για την απαξίωση της ανθρώπινης ζωής και την επιλεκτική εγκληματική “ανικανότητά” του κράτους γενικότερα, υπάρχει αιτία.
Είναι η πολιτική της Ε.Ε., σχεδιασμού της πολιτικής προστασίας με βάση το “κόστος – όφελος”, όπου ως κόστος λογίζονται οι ανάγκες του λαού και ως όφελος τα κέρδη των λίγων, που διαχρονικά υλοποιείται από όλες τις κυβερνήσεις.
Γι’ αυτό και δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας, ενώ οι όποιες ελάχιστες παρεμβάσεις γίνονται έχουν τοπικό και αποσπασματικό χαρακτήρα, με αποτέλεσμα πολλές φορές να μεταφέρεται το πρόβλημα, οξύτερο σε άλλες περιοχές.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αν και διαχειρίζεται εκατ. ευρώ, ο προϋπολογισμός της, διαχρονικά δίνει ψίχουλα για την αντιπλημμυρική προστασία, μαζί με τα έργα για τα αποχετευτικά ομβρίων που τα βαφτίζετε αντιπλημμυρικά! Έτσι “εξοικονομούνται” χρήματα για να υλοποιείται η χρηματοδότηση έργων που εξυπηρετούν την κερδοφορία των ομίλων.
Ακόμα και τα ελάχιστα που δαπανώνται για την προστασία μας, πολλές φορές στραπατσάρονται λόγω του ανταγωνισμού των μεγαλοεργολάβων, με τεράστιες καθυστερήσεις, κακοτεχνίες, υπερτιμολογήσεις και σπατάλη.
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση με τα λεγόμενα «αντιπλημμυρικά» έργα στη Κορινθία που ο διαγωνισμός «σέρνεται» τόσο καιρό ανάλογα με τα συμφέροντα του κάθε εργολάβου, με αποτέλεσμα ολόκληρη η περιοχή να παραμένει κυριολεκτικά εκτεθειμένη στον κίνδυνο πλημμυρών, μπροστά στο χειμώνα.
Διαχρονικά επίσης υποχρηματοδοτούνται και υποβαθμίζονται βασικές υπηρεσίες της περιφέρειας, που έχουν σχέση με την πολιτική προστασία, οι οποίες είναι υποστελεχωμένες, χωρίς μέσα και υποδομές. Από το 2011 έχουν συνταξιοδοτηθεί εκατοντάδες εργαζόμενοι, από όλες τις υπηρεσίες και όλων των ειδικοτήτων, ενώ οι προσλήψεις είναι ελάχιστες!
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι πολλές είναι οι περιοχές που κυριολεκτικά εκπέμπουν SOS για την αντιπλημμυρική προστασία. Ορισμένα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εάν εκδηλωθούν αντίστοιχης ή και μικρότερης έντασης φαινόμενα σε σχέση με την Θεσσαλία.
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των καταστροφών που υπέστησαν ολόκληρες περιοχές μετά τα έργα των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, της Ολυμπίας οδού και του Μωρέα, με τις πλημμύρες που εκδηλώθηκαν στην πεδινή ζώνη της Κορινθίας, από το Ξυλόκαστρο έως την Κόρινθο, αλλά και την πόλη της Καλαμάτας που πλημμύρισε το 2016, εξαιτίας της ανυπαρξίας συνολικής μελέτης διαχείρισης των πλημμυρικών απορροών.
Το ίδιο το περιφερειακό συμβούλιο όμως είχε γνωμοδοτήσει θετικά για τις ΜΠΕ των αυτοκινητόδρομων, χωρίς να έχει προηγηθεί συνολική μελέτη διαχείρισης των απορροών!
Ο κίνδυνος εξακολουθεί να υπάρχει και σήμερα αφού οι όποιες επεμβάσεις γίνονται αποσπασματικά και με κριτήριο την κερδοφορία των καπιταλιστών, αφού οι ίδιοι θα αναλάβουν τα όποια αντιπλημμυρικά έργα απαιτούνται, αυξάνοντας την κερδοφορία τους, όπως συμφωνήσατε όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις εδώ στο Περιφερειακό συμβούλιο κατά την συζήτηση για το περιβόητο αντιπλημμυρικό της Καλαμάτας.
Επίσης είναι γνωστό ότι μια σειρά περιοχές που περιλαμβάνουν μεγάλα αστικά κέντρα, τουριστικά θέρετρα κ.ά., σύμφωνα με τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Λεκανών Απορροής ποταμών Υδατικών Διαμερισμάτων Δυτικής, Ανατολικής και Βόρειας Πελοποννήσου, κινδυνεύουν άμεσα από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, (16 Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας), όπως αναφέρονται παρακάτω:
- “Πεδινή περιοχή ρεμάτων Καλαμάτας-Μεσσήνης”
- “Πεδινή περιοχή Μελιγαλά”
- “Οροπέδιο Μεγαλόπολης”
- “Χαμηλές περιοχές π. Αλφειού και παράκτια ζώνη χειμάρρων από το ύψος της πόλης Κρέστενα μέχρι τα Φιλιατρά (περιοχές π. Νέδα, ρ. Καλού Νερού, ρ. Φιλιατρινό και λοιπών χειμάρρων)
- “Πεδινή περιοχή οικισμών Λουτρών Ωραίας Ελένης”
- “Υψηλή ζώνη π. Ασωπού”
- “Χαμηλή ζώνη λεκάνης λίμνης Στυμφαλίας”
- “Χαμηλή ζώνη λεκάνης τεχνητής λίμνης Φενεού”
- “Χαμηλή ζώνη ρεμάτων παραλίας Β. Πελοποννήσου από το Κιάτο έως την Κόρινθο”
- “Χαμηλή ζώνη π. Ευρώτα (περιοχές οικισμών Σκάλας, Έλους)”
- “Κοιλάδα π. Ευρώτα στο ύψος της Σπάρτης”
- “Πεδινή περιοχή Άστρους”
- “Χαμηλή ζώνη π. Ράδου”
- “Οροπέδιο Τρίπολης”
- “Πεδιάδα Άργους-Ναυπλίου-Δρεπάνου”
Σχεδόν για όλες τις περιπτώσεις αναφέρονται ως αιτίες εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων μεταξύ άλλων: «Ανεπαρκή τεχνικά έργα γεφύρωσης ρεμάτων σε διασταυρώσεις με οδικά έργα» και «Ανυπαρξία έργων αντιπλημμυρικής (φράγματα, αναχώματα) ή αντιδιαβρωτικής προστασίας (αναβαθμοί, έργα συγκράτησης φερτών) σε ορεινά τμήματα των λεκανών απορροής»!
Όλες οι δυνάμεις, οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια Πελοποννήσου, έχετε ως ευαγγέλιο την πολιτική της ΕΕ.
Η όλη σας ρητορική είναι τα ακραία κάθε φορά φαινόμενα, ότι τα αναγκαία έργα πολιτικής προστασίας γίνονται από τις οδηγίες της Ε.Ε. και τη χρηματοδότηση με διάφορα κοινοτικά κονδύλια. Κρύβετε όμως συνειδητά ότι αυτά κατευθύνονται στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους με κριτήριο το κέρδος, εις βάρος των αναγκών και της ίδιας της ζωής και φορτώνουν με νέα βάρη και προαπαιτούμενα τον λαό.
Η ίδια η Ε.Ε. μιλάει για εφαρμογή σχεδίων “που δεν συνεπάγονται υπερβολικό κόστος στον τομέα της διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας”! Αποκαλύπτοντας η ίδια ποιες είναι οι προτεραιότητες, με απίστευτο κυνισμό λέει:
“Είναι οικονομικά αποδοτικότερο να προστατευτούν από την πλημμύρα εκείνοι με τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία (δηλαδή εύπορες οικογένειες ή πολύτιμα εργοστάσια) από το να προστατευτούν εκείνοι που είναι φτωχοί και με πενιχρά περιουσιακά στοιχεία (…) Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποφάσεις που δεν φαίνονται «δίκαιες», αλλά η δικαιοσύνη δεν είναι μέρος της ανάλυσης κόστους- οφέλους“!!
Ο κυνισμός του εχθρικού κράτους απέναντι στις λαϊκές ανάγκες, θυσιάζει ακόμα και τα όποια ψίχουλα δίνονται για πολιτική προστασία και αντίστοιχα έργα, όταν τα νούμερα δεν «βγαίνουν» για το καπιταλιστικό κέρδος.
Μια σειρά από απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα απεντάχθηκαν πρόσφατα και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου από το Ταμείο Ανάκαμψης, με το πρόσχημα της μη έγκαιρης εκτέλεσής τους!
Και τώρα όλοι οι υπεύθυνοι (κυβέρνηση, περιφερειακές και δημοτικές αρχές) προσπαθείτε να επιρρίψετε το μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλο για να κρύψετε την ουσιαστική σύμπλευσή σας με αυτή τη πολιτική!
Αυτή είναι η πολιτική της ΕΕ, που ως εκλεκτοί των κυβερνήσεων “πίνετε νερό” στο όνομά της, και λέτε ψέματα κάθε φορά ότι θα μας σώσει. Και όσο δεν αμφισβητείται η πολιτική του «πάμε και όπου βγει» πάντα τα κέρδη θα καταστρέφουν τη ζωή μας!
Εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε:
- Να ληφθούν άμεσα με ευθύνη του κράτους επείγοντα μέτρα για τη συντήρηση, καθαρισμό και έλεγχο όλων των υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας. Να καθαριστούν άμεσα τα ρέματα σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
- Ολοκληρωμένο σχεδιασμό των απαραίτητων έργων υποδομής, αντιπλημμυρικής προστασίας, ολοκληρωμένη διαχείριση των λεκανών απορροής, ουσιαστικό κρατικό έλεγχο της στατικής επάρκειας και ασφάλειας όλων των υποδομών. Ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης, φορολογώντας το μεγάλο κεφάλαιο.
- Να εκπονηθεί ολοκληρωμένος, ουσιαστικός, επιστημονικός σχεδιασμός συνδυαστικής αποτίμησης για το σύνολο των κινδύνων, φυσικών και τεχνολογικών, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους.
- Να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και να ενισχυθούν μαζικά με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό όλες οι κρατικές δομές πρόληψης, διαχείρισης και Πολιτικής Προστασίας, Υγείας, και εκτίμησης και πρόγνωσης των φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών.
- Ουσιαστική ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμού.
- Να καταργηθούν το πλαίσιο χρήσεων γης, η αντιδραστική δασική νομοθεσία που ψήφισαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ και διασφαλίζει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου που υποτάσσει το περιβάλλον στο κέρδος.
- Μέτρα προστασίας των εργαζομένων και του πληθυσμού χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση κατά τη διάρκεια φυσικών ή τεχνολογικών καταστροφών (μεταφορά και διαμονή σε ασφαλείς χώρους, νοσοκομειακή περίθαλψη κ.ά.). Άμεση αποκατάσταση των προβλημάτων σε δίκτυα και υποδομές με ευθύνη του κράτους.
- Άμεση ουσιαστική στήριξη και αποκατάσταση των πληγέντων από κάθε φυσική ή τεχνολογική καταστροφή, με πλήρεις αποζημιώσεις στο 100% των απωλειών τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.