«Μια εν δυνάμει τοξική «βόμβα» αποκαλύφθηκε προ ημερών στην πύλη εισόδου της μονάδας επεξεργασίας και διαχείρισης απορριμμάτων της Σκάλας.
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, βάσει επίσημου εγγράφου που έχει στη διάθεσή του ο «Λακωνικός Τύπος», στις 8 Νοεμβρίου 2023, κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν σε απορριμματοφόρο του Δήμου Σπάρτης το οποίο προσήλθε στον Σταθμό Μεταβατικής Διαχείρισης της Λακωνίας, ενεργοποιήθηκε το αυτόματο σύστημα ανίχνευσης ραδιενεργών αποβλήτων. Ο έλεγχος επαναλήφθηκε και δεύτερη φορά με το ίδιο αποτέλεσμα κι έτσι δεν επετράπη η είσοδος στο βαρύ όχημα, ενώ κινήθηκαν οι εγκεκριμένες διαδικασίες και ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι φορείς.
Όπως επισημαίνεται, το εν λόγω φορτίο, μετά την απομάκρυνση των ραδιενεργών αποβλήτων που ανιχνεύτηκαν σε αυτό, δύναται να γίνει δεκτό στην μονάδα της Λακωνίας, μόνο μετά την προσκόμιση πιστοποιητικού ελέγχου των φορτίων από ειδική συσκευή ελέγχου. Επίσης, αναφορικά με την τελική κατάληξη των ραδιενεργών αποβλήτων που -άγνωστο πώς- παρείσφρησαν στο φορτίο του Δ. Σπάρτης, απαιτείται η χορήγηση βεβαίωσης που πρέπει να εκδοθεί από νόμιμη εταιρεία συλλογής.
Μυστήριο η εστία
Η ενημέρωση για την παραπάνω απρόσμενη εξέλιξη, όπως είναι λογικό, έχει σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες αρχές, που επιχειρούν να εντοπίσουν την πηγή προέλευσης και το σημείο της απόρριψης επικίνδυνων υλικών σε κάδο ή κάδους στον Δήμο Σπάρτης. Εκτός τού ότι το επίμαχο απορριμματοφόρο έχει ακινητοποιηθεί έμφορτο με απορρίμματα στο αμαξοστάσιο του Δήμου Σπάρτης, στερώντας προσωρινά ένα όχημα από τη διαδικασία αποκομιδής, το γεγονός έχει προκαλέσει εύλογη ανησυχία και στην κοινότητα των εργαζομένων.
Όπως πληροφορείται ο «ΛΤ», τα εν λόγω υλικά χρησιμοποιούνται από συγκεκριμένους μόνο κλάδους της οικονομίας που σχετίζονται με τον επιστημονικό χώρο της Υγείας. Έτσι, προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να επικεντρωθεί η έρευνα των Αρχών προς ιχνηλασία αποδείξεων κι ευρημάτων που θα ταυτοποιήσουν τον παράνομο ή τους παράνομους ρυπαντές, προκειμένου ακολούθως να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες.
Εξάλλου, κατά δημοσιογραφική πηγή, μετά και το τελευταίο συμβάν, ο Δ. Σπάρτης προσανατολίζεται να τοποθετήσει άμεσα στα απορριμματοφόρα ειδικές συσκευές ανίχνευσης ραδιενεργού υλικού. Σκοπός είναι, σε ενδεχόμενο που μελλοντικά εντοπίζονται τέτοιες ουσίες, να απομονώνται επί τόπου στα σημεία αποκομιδής και να ενεργοποιείται το σχετικό πρωτόκολλο, ώστε να αποτρέπεται κάθε κίνδυνος για την υγεία και το περιβάλλον.
Αξίζει να αναφερθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τον τελευταίο χρόνο διαπιστώνονται υπολείμματα ραδιενεργής φύσης σε μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Τον περασμένο Φεβρουάριο έγινε γνωστό πως σε συνολικά 35 φορτηγά δήμων, από διάφορες περιοχές της περιφέρειας, που μετέφεραν απορρίμματα στη μονάδα της Παλαιόχουνης, βρέθηκαν τοξικά υλικά και τους απαγορεύτηκε η είσοδος.
Η θέση της ΕΕΑΕ
Σύμφωνα με παλαιότερη παρέμβαση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), τα απόβλητα που παράγονται στην Ελλάδα, δεν είναι πολλά, ούτε υψηλού επιπέδου, ωστόσο είναι υπαρκτά. Το μεγαλύτερο μέρος τους είναι ιατρικά-νοσοκομειακά απόβλητα, για τα οποία αρκεί μια βραχύβια επί τόπου διαχείριση. Για τα μακροβιότερα απόβλητα προκρίνεται η λύση της ανακύκλωσης, που όμως δεν είναι εφικτή σε ποσοστό 100%.
Τα ραδιενεργά απόβλητα, λόγω της επικινδυνότητάς τους για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, χρήζουν είτε άμεσης/βραχυπρόθεσμης εγκεκριμένης διαχείρισης απευθείας από τον παραγωγό τους είτε μακροπρόθεσμης και οργανωμένης διαχείρισης σε εγκεκριμένες για τον σκοπό αυτό ειδικές εγκαταστάσεις», αναφέρεται από το lakonikos.gr