ΑΡΚΑΔΙΑ: Όχι στο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων – Όχι στην ερήμωση της περιοχής μας

Από το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Πελοποννήσου αναφέρεται: «Οι φορείς που υπογράφουμε το επισυναπτόμενο κείμενο, παίρνουμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε σε σύσκεψη – συζήτηση ολους τους φορείς της πόλης της Μεγαλόπολης και των γύρω χωριών, καθώς και κάθε εργαζόμενο ή άνεργο, μικρό επαγγελματία, έμπορο, βιοπαλαιστή αγρότη, κτηνοτρόφο και μελισσοκόμο που δεν αντέχει να βλέπει να προχωράει η ερήμωση της περιοχής μας.

Δεν πάει άλλο. Φτάνει πια!

Σας καλούμε να συζητήσουμε με βάση το κείμενο που παραθέτουμε και να οργανώσουμε τον αγώνα μας ώστε να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας ανήκει.

Όλοι την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, 6:30 μμ στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Μεγαλόπολης

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο:

Οι συνέπειες της πολιτικής «απελευθέρωσης» της ενέργειας, της «πράσινης ανάπτυξης», καθώς και η απολιγνιτοποίηση δεν έχουν τελειωμό. Πρόκειται για πολιτική της ΕΕ, που προώθησαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και στήριξαν οι δυνάμεις τους σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Η όλο μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, η μετατροπή της Πελοποννήσου και ειδικότερα της Μεγαλόπολης σε κόμβο μεταφοράς και παραγωγής τεράστιων ποσοτήτων ενέργειας, εγκυμονεί κινδύνους για το λαό, μετατρέποντας τη χώρα σε στόχο αντιποίνων.

Δεκάδες δις ευρώ διατίθενται ήδη και θα διατεθούν τα επόμενα χρόνια στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια μέσα από τα ταμεία Ανάκαμψης – Δίκαιης Μετάβασης – ΕΣΠΑ – ΠΔΕ και τα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως τα αποκαλούν.

Οι μεγάλες επιδοτήσεις, οι φορολογικές και άλλες ρυθμίσεις υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, μαζί με την μακροχρόνια και εγγυημένη κερδοφορία, από την πώλησή της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, είναι το λίπασμα για να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια ανεμογεννήτριες -φωτοβολταϊκά και σταθμοί αποθήκευσης ενέργειας στους ορεινούς όγκους, στις πλαγιές της περιοχής και στο μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας των ορυχείων.

Φτάσαμε σε σημείο η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ να είναι ήδη μεγαλύτερη από όση απαιτεί η ζήτηση στη χώρα μας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 12GW έργα ΑΠΕ σε λειτουργία και άλλα 15 GW με όρους σύνδεσης. Η μέγιστη ζήτηση στη χώρα δεν ξεπερνά τα 9GW. Έχουμε δηλαδή υπερπροσφορά παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ. Για να εξασφαλιστούν υψηλές τιμές ηλ. ρεύματος για την κερδοφορία των ενεργειακών ομίλων οι κυβερνήσεις παίρνουν μέτρα. Από τη μια δίνουν οικονομικά κίνητρα σε έργα αποθήκευσης ενέργειας σε “μπαταρίες γίγας” και από την άλλη συζητούν περικοπές στη διάθεση της παραγόμενης ενέργειας κατά 45%.

Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι ζούμε τις συνέπειες αυτής της πολιτικής. Ενεργειακή φτώχεια για το λαό με την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και των καυσίμων. Κλείσιμο της τηλεθέρμανσης στην Μεγαλόπολη που θα μπορούσε να παρέχει φτηνή θέρμανση και ζεστό νερό στην πόλη. Υποσυντήρηση των δικτύων που συχνά πυκνά οδηγεί σε πυρκαγιές ή σε διακοπές ρεύματος. Καταστροφή του περιβάλλοντος όπου εγκαθίστανται αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, τεράστιες εγκαταστάσεις με μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας. Κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων στη Μεγαλόπολη (μετά το κλείσιμο των ορυχείων, πρόσφατα ανακοινώθηκε το οριστικό κλείσιμο της 4ης Μονάδας τέλος του 2024), με απώλεια συνολικά χιλιάδων θέσεων μόνιμης και σταθερής δουλειάς, με αύξηση της ανεργίας και λουκέτα σε μικρές επιχειρήσεις στη περιοχή.

Με την εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών στο Μαίναλο, στο Λύκαιο Όρος και στους άλλους ορεινούς όγκους στη Πελοπόννησο, θα δεσμευτούν και θα καταστραφούν χιλιάδες στρέμματα δάσους, θα προκληθούν ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στο μικροκλίμα της περιοχής στη χλωρίδα και στη πανίδα.

Ο τεράστιος όγκος εκσκαφών – εκβραχισμών, τα εκατοντάδες χιλιάδες m3 μπετόν και σίδηρο και τα κουφάρια των ανεμογεννητριών, θα μείνουν για πάντα στο Μαίναλο, στο Λύκαιο Όρος και στους άλλους ορεινούς όγκους στη Πελοπόννησο.

Η εκπομπή υποήχων θα επηρεάσει όχι μόνο την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία, αλλά και την υγεία των ανθρώπων.

Η επέλαση των μονοπωλιακών ομίλων της Ενέργειας στη περιοχή, δεν υπολογίζει δάση και δασικές εκτάσεις, ειδικές ζώνες προστασίας και φυσικού κάλους, αρχαιολογικούς πολιτιστικούς χώρους και παραδοσιακούς οικισμούς. Θα πλήξει ιδιαίτερα οικογενειακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, στη μελισσοκομία, στην εστίαση και στον τουρισμό.

Και σαν έφταναν όλα αυτά αντιμετωπίζουμε και τις συνέπειες από την απαξίωση των εγκαταστάσεων των ορυχείων και των λιγνιτικών μονάδων, όπως πρόσφατα η πυρκαγιά που ξεκίνησε από τα ορυχεία Μεγαλόπολης και έκαψαν το χωριό Χωρέμι.

Εμείς θεωρούμε ότι, ο ενεργειακός σχεδιασμός και η αξιοποίηση όλων των πλούσιων ενεργειακών πηγών που διαθέτει η χώρα μας (ορυκτά καύσιμα, φυσικό αέριο, νερά, αέρας, ήλιος κλπ) πρέπει να υπηρετεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες (ρεύμα φθηνό για τα λαϊκά στρώματα) και όχι την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα για να πλουτίζουν κάποιοι.

Παλεύουμε για:

  • Καμία άδεια για ΑΠΕ και των συνοδών έργων τους στη περιοχή. Να απορριφθούν οι αιτήσεις εγκατάστασης αιολικών, φωτοβολταϊκών πάρκων και σταθμών αποθήκευσης. Να απομακρυνθούν ανεμογεννήτριες που είναι κοντά σε χωριά.
  • Η κυβέρνηση να πάρει πίσω τους αντιπεριβαλλοντικούς νόμους που δίνουν γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους για την εγκατάσταση αιολικών, φωτοβολταϊκών πάρκων και σταθμών αποθήκευσης ενέργειας.
  • Καμιά σκέψη για παραγωγή ενέργειας με καύση απορριμμάτων και μονάδες επεξεργασίας βιοαερίου από ζωικά υπολείμματα.
  • Κατάργηση χρηματιστηρίου ενέργειας.
  • Ρεύμα φθηνό για το λαό με δραστική μείωση και πλαφόν της τιμής του ρεύματος, με κατάργηση του «Πράσινου τέλους» και των άλλων «ανταποδοτικών τελών», που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς.
  • Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και του πετρελαίου για να επιβιώσει ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος, ο μελισσοκόμος.
  • Καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά-μικρούς επαγγελματίες-αγρότες σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
  • Φθηνή θέρμανση και ζεστό νερό στους κατοίκους της Μεγαλόπολης.
  • 100% αποζημίωση χωρίς όρους και προϋποθέσεις των πυρόπληκτων της πυρκαγιάς που έκαψε το Χωρέμι με ευθύνη της ΔΕΗ Α.Ε.
  • Διαγραφή τόκων, ληξιπρόθεσμων οφειλών, πάγωμα χρεών σε εφορία, Δήμο, παρόχους ενέργειας και τηλεπικοινωνίας στους .
  • Διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα σε τραπεζικά δάνεια για τους μικρούς επαγγελματίες και τους βιοπαλαιστές αγρότες της περιοχής της Μεγαλόπολης.
  • Ασφαλιστική κάλυψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλους τους μικρούς επαγγελματίες και τους βιοπαλαιστές αγρότες της περιοχής της Μεγαλόπολης.
  • Να μην κλείσουν τα ορυχεία και η 4η Μονάδα στη Μεγαλόπολη. Να μην είναι ιδιωτικά τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας, αντίθετα να προσληφθεί προσωπικό στον ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΗΕ για τη συντήρηση και λειτουργία τους.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα από τη ΔΕΗ Α.Ε. για την προστασία των κατοίκων της πόλης και των χωριών της Μεγαλόπολης από πυρκαγιά ή άλλους κινδύνους.
  • Σταθερή και μόνιμη δουλειά όλων των εργαζόμενων στη ΔΕΗ Α.Ε. Μετατροπή των 8μηνων, εργολαβικών συμβάσεων και συμβάσεων με τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών (ΤΠΥ) σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.
  • Μέτρα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων ειδικά στα Ορυχεία και τις λιγνιτικές μονάδες που έχουν κλείσει και έχουν εγκαταλειφθεί οι εγκαταστάσεις τους.

Καλούμε:

Τους προέδρους των χωριών, τα εργατικά σωματεία, τους αγροτοκτηνοτροφικούς συλλόγους, τα συντοπίτικα σωματεία, τους πολιτιστικούς αθλητικούς και άλλους φορείς να συντονίσουμε τον αγώνα μας να συνυπογράψουν αυτό κείμενο.

Να πούμε ένα βροντερό ΟΧΙ σε αυτά τα κυβερνητικά και επιχειρηματικά σχέδια».

Related posts

ΜΕΣΣΗΝΙΑ: Το πρόστιμο στην επιχείρηση «ΦΙΛΟΣΤΡΑΤΟΣ ΕΥΑΓ. ΑΓΓΕΛΗΣ»

ΑΡΓΟΛΙΔΑ: Άγριος ξυλοδαρμός μεταξύ ανηλίκων έξω από σχολείο – Βγήκε μαχαίρι!!!

ΜΕΣΣΗΝΙΑ: Κατασχέθηκαν πάνω από 160 φυτά κάνναβης – Συνελήφθησαν δύο άτομα – Μεγάλη επιτυχία του τμήματος δίωξης ναρκωτικών Καλαμά

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More